Parisuhteen vuosihuolto on muutakin kuin yhteistä aikaa

Perinteisesti ajattelemme, että parisuhteen vuosihuolto on yhteisen ajan ottamista ja viettämistä. Se onkin todella tärkeää, sillä tarvitsemme mahdollisuuksia olla toistemme kanssa, pysähtyä toistemme äärelle ja rakentaa suhteemme yhteistä historiaa.

Hyvän suhteen ylläpitämiseen tämä ei kuitenkaan riitä.

Vie huoltoon

Viemme automme huoltoon säännöllisin väliajoin varmistaaksemme, että voimme ajaa sillä turvallisesti. Mekaanikko asettuu tutkimaan autoa huolella ja käy läpi sen eri osat ilman sen kummempia ennakko-oletuksia.”Ahaa, tässä on tällainen auto, katsotaanpa sen kunto.”

Parisuhteen huollossa on kyse samasta. Asetumme tutkimaan parisuhdettamme uteliaasti ja ennakkoluulottomasti. Kysymme yhdessä: ”Mikä on meidän parisuhteemme kunto, kuinka me kumpikin voimme suhteessamme tänään?”

Automme tuo meille paljon iloa ja helpotusta, mutta samalla jokainen ajettu kilometri kuluttaa sen osia.

Näin on myös parisuhteessa.

Parisuhteemme tuo meille paljon iloa ja energiaa, mutta samalla jokaisessa suhteessa on kovemman kulutuksen vaiheita, ulkoisia tekijöitä, jotka kuormittavat ja kuluttavat suhdettamme: perheen perustaminen, muutto, työpaikan vaihto, sairastuminen… Lista voi olla hyvinkin pitkä.

Myös omat sisäiset tekijämme lisäävät aika ajoin parisuhteen kulutusta: kasvuperheestä nousevat teemat, oman elämän suunnan miettiminen, yksilöllisen kasvun polut.

Pidä kiinni aikataulusta

Yritämme monesti sinnitellä autolla tai parisuhteessa, vaikka tiedämme niiden vaativan huoltoa. 

Siirrämme huoltoa: 

”Kyllä me selviämme tällä vielä seuraavat 10 000 km.”

”Puhutaan myöhemmin, kun on parempi hetki.”

Selittelemme:

”Nyt ei ole vain aikaa tehdä huoltoa.”

”Kyllä tämä tästä, tämä nyt on vain niin haastava ajanjakso.”

Pelkäämme:

”Miten kumppanini reagoi, jos nostan minua painavan asian esiin? Parempi vain antaa olla.”

Tämä on kaikki niin ymmärrettävää ja inhimillistä. Meistä suurin osa lakaisee mielellään vaikeat asiat maton alle ajatuksella ”joskus myöhemmin”, vaikka juuri näissä hetkissä parisuhde tarvitsee huoltoa!

Ilman huoltoa auton osat todellakin hajoavat ja korjaus on myöhemmin paljon kalliimpaa ja hankalampaa. Kun ajamme jatkuvasti suolatuilla teillä, suola alkaa hiljalleen ruostuttaa auton pohjaa. Kurkistammeko auton alle ennakoivasti vai näemmekö vasta huollossa, että koko runkopalkki menee vaihtoon?

Ennakoi pelottomasti

1. Vuosihuolto on pelottomuutta kysyä uteliaasti, mikä meidän parisuhteemme kunto on tänään. Kumpi tahansa suhteessa voi todeta huollon tarpeen ääneen.

2. Vuosihuolto on ennakointia, jotta emme joudu tekemään isoja remontteja, vaan selviämme vähemmällä. Sen jälkeen parisuhde kulkee jälleen huoletta, pehmeästi ja turvallisesti.

3. Vuosihuolto on myös uteliaisuutta kysyä kumppanilta, mitä huoltoa sinä tarvitset tänään. Mikä onkaan arvokkaampaa kuin se, että rinnallamme on läheinen ihminen, joka tulee uteliaana meitä kohti ja kysyy, mitä sinä tarvitset tässä ja nyt? Vuosihuolto on myös kiinnostusta kysyä itseltä, mitä huoltoa minä tarvitsen tänään.

Meillä kaikilla on halu varmistaa, että oma suhteemme onnistuu ja selviää niillä kuoppaisilla teillä, joita jokaiseen parisuhteeseen väistämättä tulee. 

Uudemmista automalleista löytyvä huoltoilmaisin ilmoittaa, milloin auto kannattaa viedä huoltoon. Samanlaista vilkkuvaloa tarvitaan myös parisuhteessa. Sen rakentamiseen ja huoltoaikataulun noudattamiseen kannattaa panostaa! 

 

Kirjoittaja:

Hanna Pinomaa

Psykologi, paripsykoterapeutti

 

Close

50% Complete

Kaksi askelta

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do itsusmod temporid incididunt ut labore and dolore magna aliqua.