Peloton Parisuhde blogi

Mitä hyötyä on puhua tunteista?

Jan 14, 2022

”Onko pakko aina puhua tunteista?” Kuulemme tämän lauseen usein pariterapiavastaanotoillamme.

Kysymyksen alla on usein pelko siitä, että tunteista puhuminen vie tilanteen vain huonompaan suuntaan, riita vain yltyy ja jäämme vellomaan vaikeisiin oloihin.

Monesti ihmiset myös pelkäävät, että he ovat huonoja tunteiden käsittelyssä. On ymmärrettävää, että kukaan meistä ei mielellään mene epävarmuusalueille.

Vastauksemme kuitenkin tähän kysymykseen on kyllä, parisuhteessa on pakko puhua tunteista. Parisuhteen tärkein ja syvin kommunikaatio on aina tunnetasolla. Jos emme näytä tunteitamme tai puhu niistä, suljemme tärkeimmän viestikanavamme.

Solmujen ja riitojen purkaminen ei onnistu sopimuksilla ja järjen tasolla tehdyillä päätöksillä. Tunteet ovat voima, joka saa meidät toimimaan ja...

Jatka lukemista

Rakkauden logiikka 

Feb 19, 2021

Miten voimme ymmärtää rakkautta?

Me kuvaamme ja arvioimme parisuhdettamme usein sanalla rakkaus. 

“Rakastan sinua, rakastuin sinuun ensisilmäyksellä.” 

”Yhtäkkiä meidän rakkautemme vain katosi”. 

Me kaikki kaipaamme ja haemme rakkautta läpi koko meidän elämämme. Miten voimme ymmärtää rakkautta ja varmistaa että onnistumme rakkaudessamme? 

Rakkaus ei ole vain yksi tunne. Se on tunteiden sekoitus. Siihen kuuluu monenlaisia tunteita, myös vaikeita. Toisinaan me tunnemme rakkaussuhteissamme esim. vihaa, pettymystä tai pelkoa. 

Parisuhteessa oleminen ei todellakaan ole aina helppoa, vaan jokainen suhde joutuu jossain vaiheessa koetukselle.  Siksi on tärkeää ymmärtää tunteita ja osata kuulla niiden sanoma. 

Kiintymyssuhdeteoria

Kiintymyssuhdeteoria antaa meille välineet rakkauden ymmärtämiseen. Se...

Jatka lukemista

Parisuhdetta voi hoitaa

Oct 12, 2020

Parisuhde on elävä organismi, joka ei selviä hengissä ilman hoitamista. 

 Usein kun yritämme hoitaa suhdettamme, keskitymme helposti vain pintapuolisiin asioihin. Se mikä on näkyvää, siihen on helppo tarttua. Jos esimerkiksi ongelma on roskien vienti, on ymmärrettävää, että asia ratkaistaan vaikkapa sopimalla vuorot. Joskus pienet sopimukset auttavat, mutta usein käy niin, että samantyyppinen riita tulee esille toisessa asiassa. 

Parisuhteen riitojen ymmärtämisessä on olennaista, että osaamme mennä pintatasoa syvemmälle ja hoitaa oikeita asioita. Parisuhdetiede auttaa meitä ymmärtämään, että pelkkä asioihin painottuva puhuminen ja ratkaisujen etsiminen ei riitä suhteen hyvinvoinnin ylläpitämiseen, eikä varsinkaan korjaa suhteessa olevia kipukohtia. 

Parisuhteen hankalissa kohdissa on aina kysymys...

Jatka lukemista

Mitä jokaisen pitäisi tietää parisuhteesta?

Oct 09, 2020

Rakkaus ei ole vain jotain, mitä tapahtuu meille, vaan voimme ymmärtää ja muokata sitä.

Mutta tiedämme, että monesti suhteen vaikeilla hetkillä se ei todellakaan tunnu siltä, että kuviossa olisi jotain järkeä tai logiikkaa. Kun ajaudumme riitaan, meidän on vaikea ymmärtää kumppaniamme. Omat tunteet valtaavat mielen, ja silloin onkin miltei mahdotonta ajatella asiaa toisen näkökulmasta.

Parisuhdetutkimus osoittaa meille kuitenkin hyvin selvästi sen, että näissä joskus hyvinkin kaoottiselta tuntuvissa hetkissä on aina logiikka. Ihminen ei toimi sattuman varassa ja ilman syytä. Kun tiedämme tämän, on parisuhteen vaikeiden hetkien purkaminen vähän kuin insinööritiedettä, eli selvitetään kaava

Usein suhteessa tuntuu olevan epätasapaino ongelmien suhteen

On hyvin tavallista, että parisuhteen...

Jatka lukemista

Kun parisuhteen lämpö on kateissa

Oct 06, 2020

Joskus parisuhteen huonovointisuus näkyy etääntymisenä ja havaintona, ettemme enää keskustele asioita. Hoidamme arjen asiat, mutta emme tee asioita yhdessä. Läheisyys ja seksi on vähentynyt. Tulee olo, että emme ole enää rakastavaisia, vaan kaksi yhdessä asuvaa kaveria.

Kumpikin tunnistaa ongelman, mutta silti jos niistä pitäisi puhua, on sanojen löytäminen vaikeaa. Jotenkin ongelmat tuntuvat mystisiltä. Ne tuntuvat vaikeasti hahmotettavilta ja näkymättömiltä. On helpompaa lakaista ne maton alle.

Tämä on hyvin tavallinen ongelma parisuhteessa. Näkymättömään on paljon vaikeampi tarttua kuin näkyvään riitaan. 

Tällaisessa kohdassa on tärkeää tietää, että asialle on mahdollista tehdä jotain. Parisuhdetta ja sen logiikka voidaan ymmärtää. Ja kun me voimme...

Jatka lukemista

Miten säilyttää hyvä seksuaalisuus pitkässä parisuhteessa?

Sep 29, 2020

Ajattelemme helposti, että intohimoinen seksi on vain suhteen alkuhuumaa, ja että pitkässä suhteessa seksi muuttuu vääjäämättä tylsäksi. Mutta onneksi tiedämme, että näin ei tarvitse olla. 

Hyvän seksuaalisuuden säilyttäminen on mahdollista. Mutta miten?  

 Usein ajattelemme, että uudet asiat, jännitys ja virikkeet ovat tärkeimmät tekijät intohimon ylläpitämisessä. Ne ovat tietenkin tärkeitä lisämausteita, mutta eivät riitä avuksi silloin, kun seksuaalisuudessa tulee vaikeuksia. Ja jokaisessa suhteessa tulee vaikeita aikoja, jotka koettelevat seksuaalisuutta.

 Vastaus hyvän seksuaalisuuden vaalimiseen lähteekin aivan toisesta ääripäästä, kuin uutuus ja jännitys. Se lähtee turvallisuuden tunteesta, joka on meille ihmisille ensisijaisin tarve. Se on ohjelmoitu meidän...

Jatka lukemista

”En unohtanut tahallani…”

Sep 26, 2020

Tulen kotiin väsyneenä. Työpalaveri venähti. Unohdin, että olin luvannut puolisolle olla syömässä kuudelta. 

Edellisessä blogissa pohdimme parisuhdetta vaativan kumppanin näkökulmasta. Tässä blogissa avaan parisuhteen riitoja enemmän vetäytyvän kumppanin näkökulmasta. 

Jokaiseen parisuhteeseen tulee katkoksen kohtia, joissa tahtomattamme ja huomaamattamme ohitamme ja unohdamme toisemme. Nämä ovat kaikki inhimillisiä tilanteita, niitä tapahtuu meille kaikille. 

Miten kumppanin reaktio voi siis olla tilanteeseen nähden niin suhteeton!

Syytös, raivo ja kiukku purkautuvat hetkessä: ”Miten sä voit unohtaa meidän päivällisen, sä et ikinä muista mitään!”

Kun kuulen syytöksen, aivoni tulkitsevat sen samassa silmänräpäyksessä vaarana  ja lähden automaattisesti...

Jatka lukemista

Miksi parisuhde on välillä niin vaikeaa?

Sep 23, 2020

Jokaisessa parisuhteessa tulee vaikeita katkoksen hetkiä, ne ovat väistämättömiä ja välillä ne jumiutuvat itseään toistaviksi kehiksi. 

Avaan teille parisuhteen tyypillisintä jumia, ja miten sitä voi ymmärtää. Kuvitellaan arkinen, monelle varmaankin tuttu hetki parisuhteessa:

Olet lasten kanssa kotona ja puolisosi tulee töistä kotiin. Molemmat olette väsyneitä, ja teillä molemmilla on pitkä päivä takana. 

Mitä tapahtuu tässä kohtaamisen hetkessä? 

Molemmilla on odotuksia kohtaamisen suhteen, vaikka niitä ei välttämättä osata juuri sillä hetkellä sanoittaa ääneen. 

Kotona olevalla on kaipuu saada hetki toisen aikuisen huomiota, saada toisen läheisyydestä voimaa, jotta jaksaisi jälleen jatkaa iltaa pienten lasten kanssa. Tämä sisäinen kaipuu ei kuitenkaan...

Jatka lukemista

Voiko vihaisuus olla hyvästä?

Sep 10, 2020

Taas räjähdin! Vaikka kuinka olin päättänyt pysyä rauhallisena, viha kuohahti pintaan.

Varmasti suuri osa meistä tunnistaa itsessään tuon kuohunnan. Suurella osalla meistä on kokemuksia siitä, miten se tuo kuormaa parisuhteeseen, ja aiheuttaa omalta osaltaan riitoja.

Parisuhteen riitojen ymmärtämisessä on tärkeää lähteä liikkeelle siitä, että riidat eivät koskaan synny turhaan. Riita tuo aina näkyväksi jotain merkityksellistä. Riitely ei myöskään ole koskaan vain toisen osapuolen ongelma, vaan se liittyy aina parin yhteiseen dynamiikkaan.  

Miten voimme ymmärtää omaa vihan tunnettamme? 

Monelle meistä on vaikea tavoittaa, miksi oikeastaan olemme vihaisia. Miksi loukkaannun niin pienistä asioista? Miksi reagoin pieneen myöhästymiseen tai unohtamiseen niin voimakkaasti? 

Oma vihaisuus tuntuu...

Jatka lukemista

Parisuhteen vuosihuolto on muutakin kuin yhteistä aikaa

Sep 01, 2020

Perinteisesti ajattelemme, että parisuhteen vuosihuolto on yhteisen ajan ottamista ja viettämistä. Se onkin todella tärkeää, sillä tarvitsemme mahdollisuuksia olla toistemme kanssa, pysähtyä toistemme äärelle ja rakentaa suhteemme yhteistä historiaa.

Hyvän suhteen ylläpitämiseen tämä ei kuitenkaan riitä.

Vie huoltoon

Viemme automme huoltoon säännöllisin väliajoin varmistaaksemme, että voimme ajaa sillä turvallisesti. Mekaanikko asettuu tutkimaan autoa huolella ja käy läpi sen eri osat ilman sen kummempia ennakko-oletuksia.”Ahaa, tässä on tällainen auto, katsotaanpa sen kunto.”

Parisuhteen huollossa on kyse samasta. Asetumme tutkimaan parisuhdettamme uteliaasti ja ennakkoluulottomasti. Kysymme yhdessä: ”Mikä on meidän parisuhteemme kunto, kuinka me kumpikin voimme...

Jatka lukemista
1 2
Close

50% Complete

Kaksi askelta

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do itsusmod temporid incididunt ut labore and dolore magna aliqua.