Peloton Parisuhde blogi

4 x pariterapia kotisohvalla - Tämän rakkauden kaavan avulla riitely loppuu

Feb 17, 2023

Pohditko, voisiko pariterapia auttaa sinua ja kumppaniasi? Voitte toivottaa tervetulleeksi kaksi kokenutta paripsykoterapeuttia kotisohvallenne, kun tarjoamme maailman tutkituimman parisuhdeterapian parhaat opit Peloton parisuhde -verkkokurssillamme.

Juututteko kumppanisi kanssa aina samaan riitaan? Tuntuuko sinusta ehkä siltä, että puolisosi ei ymmärrä sinua. Olette etääntyneet toisistanne etkä ehkä koe enää toivomaasi läheisyyttä ja yhteyttä kumppaniisi. Hän ei halua puhua tunteistaan ja saatat jo epäillä, että rakastaako hän sinua todella. 

Mielessäsi saattaa vilistä pelottavia ajatuksia: Riitänkö hänelle? Olenko onnellinen tässä suhteessa? Onko hän oikea minulle - olisiko meidän parempi erota?

Puolisosi saattaa pohtia samojen ongelmien toista puolta. Kelpaako hän sinulle sellaisena kuin hän on? Täytyykö hänen...

Jatka lukemista

Voiko vihaisuus olla hyvästä?

Feb 16, 2022

Taas räjähdin! Vaikka kuinka olin päättänyt pysyä rauhallisena, viha kuohahti pintaan.

Varmasti suuri osa meistä tunnistaa itsessään tuon kuohunnan. Suurella osalla meistä on kokemuksia siitä, miten se tuo kuormaa parisuhteeseen, ja aiheuttaa omalta osaltaan riitoja.

Parisuhteen riitojen ymmärtämisessä on tärkeää lähteä liikkeelle siitä, että riidat eivät koskaan synny turhaan. Riita tuo aina näkyväksi jotain merkityksellistä. Riitely ei myöskään ole koskaan vain toisen osapuolen ongelma, vaan se liittyy aina parin yhteiseen dynamiikkaan.  

Miten voimme ymmärtää omaa vihan tunnettamme? 

Monelle meistä on vaikea tavoittaa, miksi oikeastaan olemme vihaisia. Miksi loukkaannun niin pienistä asioista? Miksi reagoin pieneen myöhästymiseen tai unohtamiseen niin voimakkaasti? 

Oma vihaisuus tuntuu...

Jatka lukemista

Parisuhteen vuosihuolto on muutakin kuin yhteistä aikaa

Feb 08, 2022

Perinteisesti ajattelemme, että parisuhteen vuosihuolto on yhteisen ajan ottamista ja viettämistä. Se onkin todella tärkeää, sillä tarvitsemme mahdollisuuksia olla toistemme kanssa, pysähtyä toistemme äärelle ja rakentaa suhteemme yhteistä historiaa.

Hyvän suhteen ylläpitämiseen tämä ei kuitenkaan riitä.

Vie huoltoon

Viemme automme huoltoon säännöllisin väliajoin varmistaaksemme, että voimme ajaa sillä turvallisesti. Mekaanikko asettuu tutkimaan autoa huolella ja käy läpi sen eri osat ilman sen kummempia ennakko-oletuksia.”Ahaa, tässä on tällainen auto, katsotaanpa sen kunto.”

Parisuhteen huollossa on kyse samasta. Asetumme tutkimaan parisuhdettamme uteliaasti ja ennakkoluulottomasti. Kysymme yhdessä: ”Mikä on meidän parisuhteemme kunto, kuinka me kumpikin voimme...

Jatka lukemista

Miksi parisuhteessa on välillä niin vaikeaa?

Feb 01, 2022

Jokaisessa parisuhteessa tulee vaikeita katkoksen hetkiä, ne ovat väistämättömiä ja välillä ne jumiutuvat itseään toistuviksi kehiksi. 

Avaan teille parisuhteen tyypillisintä jumia, ja miten sitä voi ymmärtää. Kuvitellaan arkinen, monelle varmaankin tuttu hetki parisuhteessa:

Molemmilla on pitkä päivä takana ja olette molemmat aivan puhki.  

Mitä tapahtuu tässä kohtaamisen hetkessä? 

Molemmilla on odotuksia kohtaamisen suhteen, mutta niitä ei välttämättä juuri sillä hetkellä sanoiteta ääneen. 

Toinen on ollut ehkä kotona pienten lasten kanssa, ja hänellä on kaipuu saada hetki toisen aikuisen huomiota, saada toisen läheisyydestä voimaa, jotta jaksaisi jälleen jatkaa iltaa. Tämä sisäinen kaipuu ei kuitenkaan tule sanoiksi oven avauksen hetkellä, vaan...

Jatka lukemista

Mitä jokaisen pitäisi tietää parisuhteesta?

Jan 24, 2022

Rakkaus ei ole vain jotain, mitä tapahtuu meille, vaan voimme ymmärtää ja muokata sitä.

Mutta tiedämme, että monesti suhteen vaikeilla hetkillä se ei todellakaan tunnu siltä, että kuviossa olisi jotain järkeä tai logiikkaa. Kun ajaudumme riitaan, meidän on vaikea ymmärtää kumppaniamme. Omat tunteet valtaavat mielen, ja silloin onkin miltei mahdotonta ajatella asiaa toisen näkökulmasta.

Parisuhdetutkimus osoittaa meille kuitenkin hyvin selvästi sen, että näissä joskus hyvinkin kaoottiselta tuntuvissa hetkissä on aina logiikka. Ihminen ei toimi sattuman varassa ja ilman syytä. Kun tiedämme tämän, on parisuhteen vaikeiden hetkien purkaminen vähän kuin insinööritiedettä, eli selvitetään kaava

Epätasapaino ongelmien suhteen

On hyvin tavallista, että parisuhteen toisesta osapuolesta tuntuu...

Jatka lukemista

Parisuhdetta voi hoitaa

Jan 24, 2022

Parisuhde on elävä organismi, joka ei selviä hengissä ilman hoitamista. 

 Usein kun yritämme hoitaa suhdettamme, keskitymme helposti vain pintapuolisiin asioihin. Se mikä on näkyvää, siihen on helppo tarttua. Jos esimerkiksi ongelma on roskien vienti, on ymmärrettävää, että asia ratkaistaan vaikkapa sopimalla vuorot. Joskus pienet sopimukset auttavat, mutta usein käy niin, että samantyyppinen riita tulee esille toisessa asiassa. 

Parisuhteen riitojen ymmärtämisessä on olennaista, että osaamme mennä pintatasoa syvemmälle ja hoitaa oikeita asioita. Parisuhdetiede auttaa meitä ymmärtämään, että pelkkä asioihin painottuva puhuminen ja ratkaisujen etsiminen ei riitä suhteen hyvinvoinnin ylläpitämiseen, eikä varsinkaan korjaa suhteessa olevia kipukohtia. 

Parisuhteen hankalissa kohdissa on aina kysymys...

Jatka lukemista

‚ÄĚEn unohtanut tahallani‚Ķ‚ÄĚ

Jan 24, 2022

Tulen kotiin väsyneenä. Työpalaveri venähti. Unohdin, että olin luvannut puolisolle, että olen syömässä kuudelta. 

Edellisessä blogissa pohdimme parisuhdetta vaativan kumppanin näkökulmasta. Tässä blogissa avaan parisuhteen riitoja enemmän vetäytyvän kumppanin näkökulmasta. 

Jokaiseen parisuhteeseen tulee katkoksen kohtia, joissa tahtomattamme ja huomaamattamme ohitamme ja unohdamme toisemme. Nämä ovat kaikki inhimillisiä tilanteita, niitä tapahtuu meille kaikille. 

Miksi kumppanin reaktio on tilanteeseen nähden niin suhteeton!

Syytös, raivo ja kiukku purkautuvat hetkessä: ”Miten sä voit unohtaa meidän päivällisen, sä et ikinä muista mitään!”

Kun kuulen syytöksen, aivoni tulkitsevat sen samassa silmänräpäyksessä vaarana  ja lähden automaattisesti...

Jatka lukemista

Testaa parisuhteesi kolme kulmakiveä

Jan 22, 2022

Tärkein parisuhteen hyvinvointiin vaikuttava tekijä on turvallisuuden tunne. Turvallisuuden tunne rakkaussuhteessa tarkoittaa, että voin luottaa siihen, että olet minua varten jos tarvitsen. Voin myös luottaa, että rakastat minua ja kelpaan sinulle tällaisena kuin olen. 

Parisuhteen läheisyys syntyy siitä, että voin jakaa elämäni tärkeitä asioita, kokemuksia ja tunteita. Uskallanko kääntyä kumppanini puoleen myös sellaisissa tilanteissa, joissa olen epävarma, koen mokanneeni tai olen peloissani? 

Me kaikki teemme parisuhteissamme jatkuvasti lukemattomia pieniä tekoja tämän sisäisen turvallisuuden tai turvattomuuden tunteen ajamana. 

Osa niistä on tietoisia, mutta suuri osa ei. Nämä teot vaikuttavat järisyttävällä tavalla parisuhteeseemme.

Tutkitaan tätä hieman tarinan kautta:

Kun miehen...

Jatka lukemista

Mitä hyötyä on puhua tunteista?

Jan 14, 2022

”Onko pakko aina puhua tunteista?” Kuulemme tämän lauseen usein pariterapiavastaanotoillamme.

Kysymyksen alla on usein pelko siitä, että tunteista puhuminen vie tilanteen vain huonompaan suuntaan, riita vain yltyy ja jäämme vellomaan vaikeisiin oloihin.

Monesti ihmiset myös pelkäävät, että he ovat huonoja tunteiden käsittelyssä. On ymmärrettävää, että kukaan meistä ei mielellään mene epävarmuusalueille.

Vastauksemme kuitenkin tähän kysymykseen on kyllä, parisuhteessa on pakko puhua tunteista. Parisuhteen tärkein ja syvin kommunikaatio on aina tunnetasolla. Jos emme näytä tunteitamme tai puhu niistä, suljemme tärkeimmän viestikanavamme.

Solmujen ja riitojen purkaminen ei onnistu sopimuksilla ja järjen tasolla tehdyillä päätöksillä. Tunteet ovat voima, joka saa meidät toimimaan ja...

Jatka lukemista

Rakkauden logiikka 

Feb 19, 2021

Miten voimme ymmärtää rakkautta?

Me kuvaamme ja arvioimme parisuhdettamme usein sanalla rakkaus. 

“Rakastan sinua, rakastuin sinuun ensisilmäyksellä.” 

”Yhtäkkiä meidän rakkautemme vain katosi”. 

Me kaikki kaipaamme ja haemme rakkautta läpi koko meidän elämämme. Miten voimme ymmärtää rakkautta ja varmistaa että onnistumme rakkaudessamme? 

Rakkaus ei ole vain yksi tunne. Se on tunteiden sekoitus. Siihen kuuluu monenlaisia tunteita, myös vaikeita. Toisinaan me tunnemme rakkaussuhteissamme esim. vihaa, pettymystä tai pelkoa. 

Parisuhteessa oleminen ei todellakaan ole aina helppoa, vaan jokainen suhde joutuu jossain vaiheessa koetukselle.  Siksi on tärkeää ymmärtää tunteita ja osata kuulla niiden sanoma. 

Kiintymyssuhdeteoria

Kiintymyssuhdeteoria antaa meille välineet rakkauden ymmärtämiseen. Se...

Jatka lukemista
1 2
Close

50% Complete

Kaksi askelta

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do itsusmod temporid incididunt ut labore and dolore magna aliqua.